Ombygging
Før overgangen har det vært et omfattende arbeid med bygging av ny fjernvarmetrase og ombygging av fyrhus, skriver Fortum Oslo Varme i en pressemelding.
Rikshospitalet og Gaustad sykehus har til sammen et årlig energiforbruk på 40 GWh til oppvarming, varmtvann og damp. Det tilsvarer varmebehovet for 3.000 leiligheter.
Fortum Oslo Varme har overtatt driftsansvaret for fyrhusene på sykehusområdene, som nå er bygd om og oppgradert til å kunne benytte bioolje, og fyrhusene er knyttet til fjernvarmenettet via nye rørledninger. Resultatet av avtalen er at Rikshospitalet og Gaustad sykehus har fjernet utslippspunkter, og dermed bidrar til å gjøre Osloluften bedre å puste i.
Storforbruker av energi
Rikshospitalet har nå 100 prosent reservekapasitet og fjernvarmenettet i området har fått forsterket varmeleveransen på kalde dager.– Oslo universitetssykehus er tilfreds med endelig å ha landet en slik avtale. Som en storforbruker av varmeenergi i Oslo er det fint å legge til rette for økt leveranseomfang og økt leveransetrygghet til en viktig og fremtidsrettet samfunnsaktør i byen. Ved å overlate driftsansvaret for eksisterende energisentraler til Fortum Oslo Varme vil OUS redusere eget investeringsbehov og dermed kunne frigjøre ressurser til drift. Prisene på energi forventes å kunne ligge på et konkurransedyktig nivå på sikt. Avtalen representerer også et betydelig miljøbidrag i form av redusert CO2-utslipp til oppvarming av sykehusene, sier direktør i Oslo sykehusservice Geir Teigstad.