Først ut var Rødts Sofie Marhaug som ønsket fortgang i prisreguleringssaken.
Nå kaster Fremskrittspartiets Marius Arion Nilsen seg på. I et omfattende spørsmål går han til angrep på hele fjernvarmepolitikken.
Forverret under Støre-regjeringen
«Kan statsråden begrunne hvorfor regjeringen fører en politikk som reduserer- og i ytterste fall reverserer fjernvarmesatsing, og forklare hvorfor energiministeren ikke ser økt bruk av fjernvarme som en viktig energisatsing, samt avklare om regjeringen ser for seg å gjøre noe med de mange barrierene som nå ødelegger for videre fjernvarmesatsing», spør Nilsen.Fremskrittspartipolitikeren har de siste tre årene sittet i Energi- og miljøkomiteen. Han har først og fremst engasjert seg i energipolitikken og peker i sitt spørsmål på flere sider av regjeringens fjernvarmepolitikk.
«Rammevilkårene for bransjen har forverret seg de siste årene med Støre regjeringen, noe som gjør dette vanskeligere. Særlig rammer strømstøtteordningen (som må betales av bransjen selv) og regjeringens økning av avfallsforbrenningsavgiften hardt», skriver Nilsen.
Energimerkeordningen og den uavklarte prisreguleringer er også forhold som Nilsen mener hemmer utviklingen av fjernvarme.
I sitt spørsmål trekker Frp-politikeren frem at fjernvarme dekker opptil 90 prosent av varmebehovet i nabohovedsteder som Stockholm og København. Tilsvarende tall i Oslo er rundt 20 prosent. Selv om Stortinget og regjeringen har brukt store summer på energisatsing de senere årene, har lite kommet fjernvarmen til gode.
Politisk blindsone
«Det som kunne gitt oss mer kraft raskest er å avlaste kraftnettet med å utnytte varmenettet i større grad. En mer fornuftig balanse mellom hva vi bruker kraftnettet og fjernvarmenettet til, vil avlaste kraftnettet raskt og konfliktfritt», skriver Nilsen.Beregninger fra SINTEF i 2023 viste at økt bruk av fjernvarme kan avlaste kraftnettet med opp mot 20 TWh. Norsk Fjernvarme har på sin side varslet at bransjen kan doble sin produksjon innen 2030.
Da regjeringen la frem sin handlingsplan for energieffektivisering høsten 2023, sa energiminister Terje Aasland til Avfallsbransjen.no at fjernvarme må få en mye større og tydeligere rolle i kraftsystemet.
– Vi må jobbe med disse temaene hele tiden. Det å ikke bruke overskuddsvarme eller legge til rette for fjernvarme er egentlig en økt belastning på bruk av strøm som innsatsfaktor for oppvarming. Det ønsker vi å avlaste og derfor er kanskje målet om ti terrawattimer redusert strømforbruk det viktigste i den sammenheng, sa Aasland.