Dagens statistikkmodeller for utslipp gir energigjenvinning av avfall en urettferdig straff.
Det mener den svenske Energimyndigheten, som i sin ferske fjernvarmestrategi peker på at utslippene kan spores gjennom hele verdikjeden og at det blir feil at alt legges på sluttleddet.
«I dag allokeres utslippsstatistikken til den bransjen der utslippene oppstår, noe som gjør at de utslippene som oppstår ved forbrenning av ikke-farlig avfall henvises under energisektoren og dermed krediteres de kraft- og fjernvarmeselskapene som benytter avfall til å produsere elektrisitet og varme. Kraft- og fjernvarmeselskapene får betalt for å ta hånd om avfall, men må til gjengjeld betale utslippskvoter for de utslippene som kommer fra forbrenningen», skriver Energimyndigheten i rapporten.
De peker på at fjernvarmekundene stiller krav om at varmen skal være fossilfri for å minimere egne klimagassutslipp, samtidig som fjernvarmeselskapene som også har avfallsforbrenningsanlegg ikke har mulighet til å styre innholdet i avfallet de tar imot. De legger også til at kommunene er forpliktet til å håndtere husholdningsavfall og at det er forbudt å deponere avfallet.
Dermed er det heller ingen annen utvei enn å sende avfallet til forbrenning. En løsning vil derfor være å fordele utslippene fra avfallsforbrenning på hele avfallskjeden.
«En av de store utfordringene for energiselskap som benytter avfall i dag er dermed å oppå fossilfrihet, noe som i sin tur gjør det vanskelig å selge fjernvarmen. Ansvaret for det fossile innholdet i avfall som går til forbrenning finnes langs hele avfallskjeden og ansvaret for miljøbelastningen anses derfor av energiselskapene for å kunne fordeles deretter», skriver Energimyndigheten.
(Foto Andreas Offesson)