Konseptet har fått det forpliktende navnet VIP-element, som står for Væskebåren varme i prefabrikerte betongelement. Det innebærer at væskeførende varmerør støpes inn i betongelementene. Væsken varmes fra fossilfri energi som fjernvarme. I tillegg til å gi bygget oppvarming gjennom hele livsløpet, sørger varmerørene også for å redusere herdetiden på betongen.
– Vi har utforsket grønne varmekilder, og funnet ut at systemet potensielt kan kombineres med varmesystemer drevet av biodiesel, hydrogen og ammoniakk, samt elektriske varmesystemer som varmepumper og fjernvarme, sier Betong & Entreprenørs prosjektleder Tommy Holan i en pressemelding.
Gründerselskapet har utviklet produktet i samarbeid med forskere fra SINTEF og Heatwork i Narvik. Sistnevnte leverer dieselvarmere, men har utviklet en undersentral for fjernvarmesystemer som skal testes i forbindelse med betongprosjektet. Heatwork har også et mobilt varmekraftverk som skal lanseres i løpet av høsten.
Fossilfrie byggeplasser
Ved å støpe inn væskebærende varmerør i betongelementene vil det erstatte behovet for midlertidige varmeløsninger på byggeplassen. Siden januar i år har det vært forbud mot fossilbaserte varmesystemer på byggeplasser. Systemet har i vinter vært testet på et kaianlegg i Stokmarknes.
– Vi er svært godt fornøyde med prosess og resultat etter utførelsen på kaidekket. Metoden har vist en klar fordel med hensyn til kvalitetskontroll og fremdrift i prosjektet. Potensialet for vinterarbeid med betongkonstruksjoner med denne løsningen er åpenbart stor, sier produksjonsleder Tore H. Strand i PEAB Bjørn Bygg.
Han sier det er en åpenbar fordel at de innstøpte rørene kan benyttes til oppvarming under byggeprosessen. Det sparer utbygger både for tid og skaper en ryddigere byggeplass, uten behov for å trekke kabler og utplassere varmeovner i det halvferdige bygget. Selv om rørprosjektet i første omgang er påtenkt for varme, vil det kunne benyttes til kjøling i områder der det er høye temperaturer som utgjør problemet.
Under byggingen av kaidekket i Stokmarknes i januar kunne de trekke konklusjonen at systemet bidro til en mer effektiv herding av betongen og holdt snø og is borte. Testen viste at VIP-elementene er dobbelt så effektive som om væskebåren varme legges på overflaten, slik det gjerne gjøres i dag.
Videreutvikling
– Vi har en tydelig målsetning om å være i front av det grønne skiftet, og VIP-elementene er et svært kraftig verktøy når vi og våre kunder i neste omgang skal benytte lavkarbonbetong på byggeplass. Lavkarbonbetong er som kjent også lavvarme-betong, og dermed ekstra ømfintlig for våre lave temperaturer, sier adm.dir. Trygve Nilsen i Betong & Entreprenør.
Det var gründerbedriften selv som tok kontakt med SINTEF.
– Framover vil det også være potensial for videreutvikling av systemet, blant annet med prefabrikkerte vegger og bjelker, forteller SINTEF-forsker Isak Langås.