Det skriver energiminister Terje Aasland i et skriftlig svar til Høyres Ove Trellevik.
Jobber med forskrift
Trellevik utfordret statsråden på hvordan regjeringen vil fjerne barrierene som hindrer utbygging av fjernvarme og viste til at blant annet strømstøtteordningen forskjellsbehandler fjernvarme og strømbruk.Aasland skriver i sitt svar at regjeringen har vedtatt et krav om at det skal utføres en kost-nytteanalyse for utnytting av overskuddsvarme ved etablering eller oppgradering av energiintensive anlegg. En forskrift som regulerer dette kravet er under utarbeidelse i departementet.
«Som varslet i handlingsplan for energieffektivisering vil vi innføre krav til måling og fakturering av fjernvarme, og NVE utreder i tillegg krav om individuell måling og fakturering av varme og kjøling i bygninger som har felles anlegg for romoppvarming eller tappevann.
På oppdrag fra Energidepartementet har NVE etablert en søknadsbasert strømstønadsordning rettet mot husholdningskunder av nærvarmeanlegg som baserer seg på strøm», skriver Aasland.
Strømmål
Han legger til at Enova har delt ut 320 millioner kroner fra støtteprogrammet for fjernvarme de siste tre årene og at støtteprogrammet for varmesentraler har gitt 120 millioner i støtte i samme periode.«Energidepartementet arbeider med å ferdigstille et forslag til endringer i energimerkeordningen for bygg som i større grad premierer oppvarmingsløsninger som samspiller godt med kraftsystemet, slik som fjernvarme. I tillegg har NVE utredet et mål om 10 TWh redusert strømforbruk i hele bygningsmassen innen 2030. Et strømmål istedenfor et energimål vil kunne svare bedre på de utfordringene som forventes i kraftsystemet fremover, og fjernvarme spiller en viktig rolle i å redusere strømforbruk i bygningsmassen. Regjeringen tar sikte på å ta stilling til et mål før sommeren», skriver Aasland.