– Enova skal bidra til omstilling til lavutslippssamfunnet. Nå legger vi fram et revidert støtteprogram for varmesentraler samtidig som vi forsterker med mulighet for tilvalg. Med denne endringen håper vi å kunne nå nye målgrupper, sier Marit Sandbakk, seniorrådgiver i Enova.
Tetter hull
Gjennom programmet Varmesentraler gir Enova støtte til aktører som ønsker å installere varmesentraler basert på fornybare energikilder til bygningsoppvarming eller til industrielle produksjonsformål. Også enkelte idrettsanlegg kan benytte seg av støtteprogrammet. Målet med støtten er å bidra til effektavlasting og fleksibilitet for energisystemet ved å fremme økt utbredelse av termisk infrastruktur i bygg og virksomheter for å unngå bruk av direkte elektrisk oppvarming.– Dette er en gledelig utvidelse av et viktig støtteprogram. Ved å øke både rammen og størrelsen på sentraler som får støtte, tetter ENOVA nå et hull mellom denne støtteordningen og fjerrnvarmeprogrammet til Enova, sier daglig leder Trygve Mellvang Tomren-Berg i Norsk Fjernvarme.
Viktig for klimamålene
Støtteprogrammet gis til varmesentraler opp til 3 MW. Oppvarming er det som trekker mest energi i både bygg og industri. Fremover er det behov for langt mer energi og effekt enn det som er tilgjengelig. Derfor ønsker Enova å intensivere omleggingen til energieffektive løsninger. Varmesentralprogrammet skal løpe i fire år og avsluttes i 2027.Det skal sikre at forprosjektene er realisert og dermed bidra til at Norge når sine klimamål for 2030.
– Det er viktig at ENOVA styrker støtten til anlegg som bidrar til effektreduksjoner i strømnettet, sier Tomren-Berg.
(Foto: Håkon Bjørngård)