Tidligere denne uken skrev NTB at norske myndigheter i fjor henvendte seg til EU med forslag om å endre reglene, slik at det kan skapes insentiver for å fange- og lagre bio-CO2. Men ifølge et brev fra EU-kommisjonen ligger det foreløpig ikke an til endring.
Klima- og miljøminister, Sveinung Rotevatn (V), skriver i en e-post til Europower Energi at det er negativt at regelverket ikke teller med utslippsreduksjoner som stammer fra biomasse.
– Dette er uheldig fordi det ikke gir insentiv til fangst og lagring av CO2 fra slike kilder, teknologi som er nødvendig om vi skal nå temperaturmålet i Parisavtalen. Det er derfor positivt at EU-kommisjonen har varslet at de vil utrede mulige insentiver for negative utslipp med CCS i sitt videre arbeid med EUs Green Deal, sier Rotevatn.
Ønsker endring
Også hos Fortum Oslo Varme ønskes det endringer. Rundt 50 prosent av deres CO2-utslipp er CO2 som stammer fra forbrenning av biomasse. En regelendring vil derfor kunne ha stor effekt. Ved Norges andre pilotanlegg, Norcem, er imidlertid 10 prosent av utslippene fra biomasse.– Det internasjonale Energibyrået (IEA) og mange andre aktører har pekt på fjerning av biologisk CO2 som et viktig premiss for at vi skal kunne ta ned utslippene raskt nok. Det er uheldig at det i dag ikke er insentiver for fangst av biologisk CO2, såkalt bioCCS. Dette må på plass for å få utvikling, siden vi er avhengige av å fange store mengder biologisk CO2 for nå de globale klimamålene. Det positive er at det er økende fokus på dette området nå, og at EU har satt i gang et arbeid for å se på hvordan bioCCS kan insentiveres, sier direktør for CCS i Fortum Oslo Varme, Jannicke Gerner Bjerkås, til Europower Energi.
Bjerkås sier hun håper EU-kommisjonens regelverk kun er foreløpig og at det skal være mulig å få på plass et system som belønner fangst og lagring av CO2 fra biomasse.
Ingen innvirkning på valg av prosjekt
Regjeringen har bevilget rundt 22 milliarder kroner til satsing på CCS i Norge. De pengene kan i teorien gå til både Norcem og prosjektet på Klemetsrud, begge eller ingen. Men etter hva Europower Energi erfarer vil de mest sannsynlig være kun ett av prosjektene som får finansiering.Ifølge bærekraftsdirektør i Heidelberg Cement ved Norcem-prosjektet, Per Brevik, vil ikke dagens bokføringsregler eller eventuelle endringer i regelverket ha noe å si for hvilke CCS-prosjekter som blir gjennomført.
– Vi så dette tidlig i diskusjonene med Olje- og energidepartementet, så for oss er ikke dette noe nytt. Det kommer ikke til å påvirke utfallet av de to prosjektene, selv om jeg ikke kjenner til avtalen til Oslo Fortum Varme, sier Brevik til Europower Energi.
Betydning om de ikke blir valgt
Ved Oslo Fortum Varme har de også fullført forprosjektet og venter nå bare på en avgjørelse om finansiering fra staten. Ifølge Jannicke Gerner Bjerkås vil likevel regelverket ha noe å si, særlig dersom de ikke får finansiering fra norske myndigheter.– Dersom vi ikke får investeringsstøtte vil vi være avhengige av å finne andre måter å finansiere fangst av CO2 på, og da kan bio-andelen bli en viktig faktor for å få til dette. Får vi støtte vil dette være mindre viktig for å komme i gang med vårt spesifikke prosjekt, men veldig viktig med tanke på å finne finansiering for de neste prosjektene i energigjenvinningsbransjen, sier hun.
Ifølge Bjerkås vil nye insentiver ikke minst være viktig for å finansiere løpet videre etter at eventuell statsstøtte utløper etter ti år. Energigjenvinningsbransjen kan bidra med store utslippskutt utenfor kvotepliktig sektor, og Bjerkås har tro på at EU vil se viktigheten av kutt på utslipp av CO2 fra biomasse.
– Jeg tror man finner gode løsninger, men man må være forberedt på at det tar tid før det skjer. Det er et potensiale her og dette har ikke vært regulert før, men nå er det økende fokus på det. Da er vi på vei i riktig retning. Sverige har gjort en del arbeid der som jeg tror Norge kan få mye gratis fra. Men det må gjøres en jobb i Norge også, sier Bjerkås.