Forslaget som ble fremmet av SVs Lars Haltbrekken og Freddy André Øvstegård, endte med en enstemmig innstilling fra komiteen som ber regjeringen om å evaluere avgiften senest i forbindelse med neste års statsbudsjett.
Saksordfører Lan Marie Berg (MDG) sa i sitt innlegg at avgiften ikke har gitt mindre avfall, økt gjenvinningen eller gitt fortgang i karbonfangst.
– Vi får ikke redusert utslippene fra avfallsforbrenningen hvis anleggene ikke kan velte avgiften over på kundene. Men det kan de ikke i dag, fordi da forsvinner mye av avfallet vårt over til Sverige. Og det blir ikke mindre utslipp av å sende avfallet til Sverige så lenge anleggene der ikke har karbonfangst og lagring. Teorien er fin, men når vi ser på virkeligheten er det ikke så enkelt, sa Berg da hun la frem Finanskomiteens innstilling om å utrede effekten av avgiften.
Dokumentert eksport
Før debatten startet i Stortingssalen, møtte styremedlemmene opp i Vandrehallen og overrakte blomster til forslagsstiller Haltbrekken og Høyres Tina Bru.– Med dette vedtaket får regjeringen et tydelig oppdrag. Jeg ser frem til at finansministeren kommer tilbake med gode løsninger til høsten, sa Bru under debatten i Stortingssalen.
Styreleder Irene Vik takket Haltbrekken for å ha hørt på bransjen og fremmet forslaget som endte med en evaluering. Haltbrekken på sin side benyttet anledningen til å takke Norsk Fjernvarme og aktørene for å ha vært pådrivere og gitt god dokumentasjon om konsekvensene av dagens avgift.
Under Stortingsdebatten var det bred enighet om innstillingen. Senterpartiets Ole André Myhrvold var opptatt av at avfall er en viktig kilde for produksjon av fjernvarme og dermed en sentral del av energimiksen.
Takket bransjen
– Forbrenning av avfall er en alternativ kilde for fjernvarme. Rundt halvparten av elektrisitetsforbruket i bygninger går til varmeformål. Dersom større deler av disse ressursene hadde blitt utnyttet ville dette gitt et godt bidrag til forsyningssikkerheten for kraft, sa Myhrvold.Fremskrittspartiets Helge André Njåstad poengerte at de har vært motstandere av både innføring og økning av avgiften. Han var derfor fornøyd med at resten av Stortinget nå ønsker en evaluering.
– Det er jo meningsløst at man har en avgift for å få ned utslipp fra avfall og så blir effekten at det samme avfallet blir kjørt på store biler til Sverige for å bli brent der. Samtidig som våre fjernvarmeanlegg må bruke energi og strøm for å produsere den fjernvarmen som skal til, sa Njåstad.
SVs Kari Elisabeth Kaski sendte en takk til fjernvarmeaktørene under sitt innlegg.
– Jeg vil berømme og takke bransjen som gjennom engasjement og faglig arbeid har vist oss at det finnes gode alternativer til dagens avgiftsmodell. Det er viktig å redusere utslippene fra landets fjernvarmeanlegg. Det er avgjørende for at vi skal nå klimamålene. Men virkemidlene må ikke føre til en helt meningsløs eksport av søppel, sa Kaski.
Avfallsbransjen må bidra
Det er Finansdepartementet som får i oppdrag å evaluere avgiften på avfallsforbrenning. Marsjordren fra Stortinget innebærer at departementet skal komme tilbake til Stortinget senest i forbindelse med statsbudsjettet som legges frem til høsten. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum lovet at regjeringen vil følge opp vedtaket, men signaliserte samtidig en skepsis til å fjerne avgiften.– Avfallsforbrenning har utslipp og vi har et felles mål om å få ned landets utslipp. Det er cirka tre prosent av norske ikke-kvotepliktige utslipp som kommer fra avfallssektoren. Det blir litt borte i debatten at anlegg som sorterer ut blir belønnet for det. Man slipper CO2-avgift på den delen som er fornybare materialer. Også kan CCS-teknologi gi redusert avgift. Så det ligger et initiativ vi ønsker at man skal bidra til omstilling, sa Slagsvold Vedum.
Den endelige votering av Finanskomiteens innstilling vil skje torsdag 7. mars.