BE Varme får prisen for sin involvering i «Ny by – ny flyplass»-prosjektet i Bodø. Juryen trakk fram helheten i prosjektet, hvor energiløsninger på kundesiden sys sammen med Bodøs urbane energi-system.
- De har jobba sammen med byen, sammen med utbygger, sammen med konsulentene og fått til en veldig bra løsning, sa Sjøhelle om juryens begrunnelse.
De to andre nominerte var Eidsiva Bioenergi og Tafjord Kraftvarme.
Juryleder Rune Sjøhelle lot seg imponere av helheten i prosjektet i Bodø (Foto: Skjermdump) |
Innovasjon gjennom samarbeid
I Bodø sto jubelen i taket da selskapet ble kåret til vinner på konferansen, som arrangeres av Norsk Fjernvarme.- Det er utrolig gøy å motta innovasjonsprisen, dette gir oss motivasjon til å utfordre oss selv enda mer, sier BE Varme-sjefen Fjellstad.
Hun trekker fram samarbeidet med Avinor, Norconsult og Norsk Energi, hvor de sammen har vi sett på muligheter og diskutert løsninger for ny flyplass, som helt avgjørende.
- Vi har sammen kommet frem til løsning med fjernvarme og fremtidig kjøling. Samarbeidet viser at fjernvarme og fjernkjøling kan konkurrere med enkeltstående løsninger ved god og åpen dialog, sier Fjellstad.
Det har ført til tilrettelegging for et eget lavtemperaturnett for varme og «høytemperatur» kjøling på den gamle flyplassen, tilrettelegging for ny sjøvannsvarmepumpe på området som grunnlast også for resten av byen og samspill med den eksisterende returfils-sentralen som allerede forsyner fjernvarmenettet i Bodø.
I tillegg legges det til rette for å koble på andre spillvarmekilder i byen, som blant annet varme fra kloakksystemet.
Har mer å by på
Fjellstad innrømmer at BE Varme nok kan bli enda flinkere til få fram innovasjonen i det selskapet driver med.- Vi er heldige som er del av en bransje hvor man åpent deler erfaringer og heier hverandre frem, men vi kunne nok vært enda bedre på å vise fram alt vi får til. Her er tiltak som innovasjonsprisen viktig, sier hun.
Bodø er en by i stor utvikling og Bodø Kommune har høye ambisjoner for arealene som blir tilgjengeliggjort etter flyttingen av Bodø Lufthavn. Den nye bydelen skal bli et nullutslippsområde med fokus på smart byutvikling og innovasjon.
- Vi ser at fremtidens by har andre behov, og at fremtidens bygg vil bruke mindre energi, mer kjøling, men også kanskje produsere egen energi og dele energi mellom seg. Dette betyr at vi må tenke og jobbe på en ny måte. Arbeidet med "Ny by – ny flyplass" er et godt eksempel på dette, sier Fjellstad.
Planlegger for bærekraft og utslippskutt
Hun understreker at selv om den nye bydelen er et prosjekt som planlegges 80-100 år frem i tid, så må infrastrukturen på plass allerede nå.- Da må vi tenke store tanker for hva slags behov Bodø vil ha i fremtiden, fastslår BE Varme-sjefen.
BE Varme viser gjerne fram sin flisfyrte varmesentral "Keiseren" til besøkende. (Foto: BE Varme) |
Helt sentralt er å bidra med løsninger på klimaproblemene på en bærekraftig og etisk ansvarlig måte, samt spille en verdiskapende nøkkelrolle i utviklingen av vår region til beste for klima og miljø.
- For oss er bærekraftsmål nummer 7, «Ren Energi», en naturlig del av vår virksomhet da vi benytter lokal returtreflis som vår hovedkilde, og vi synes det er viktig å utnytte lokalt resirkulert trevirke til varmeproduksjon, sier Fjellstad.
Samtidig er en viktig del av fjernvarmeutbyggingen å redusere belastningen på strømnettet, slik at mer elektrisitet blir tilgjengelig for å redusere klimagassutslipp der det i dag brukes fossile kilder.
- Ved å bruke fjernvarme på flyplassen tilgjengeliggjør man elektrisitet som kan brukes til elbiler, elbusser, elektrifisering av industri eller annet, sier Fjellstad.