Hva er mest innovativt av innleggene fra Drammen Fjernvarme, Eidsiva Bioenergi eller Statkraft Varme?
Det var spørsmålet som deltakerne på Fjernvarmedagene Urban Energi skulle ta stilling til under den årlige Innovasjonskonkurransen.
Dyrebar vannkraft
De tre medlemsbedriftene måtte selge seg inn for å overbevise forsamlingen og fagjuryen, som i år besto av Åslaug Haga (Fornybar Norge), Cecilie Jonassen (Vow Green Metals) og Bjørn Richard Johansen (Geelmuyden Kise).– Å fyre med den dyrebare vannkraften er som å fyre med Cognac. Det er misbruk, sa Haga før kåringen startet.
Drammen Fjernvarme
Først ut i konkurransen var Drammen Fjernvarme. De tok scenen med sitt prosjekt med Brakerøya energisentral som skal levere varme og kjøling til nye Drammen sykehus og Drammen helsepark.Anlegget skal blant annet benytte fjernvarme til forvarming av sykehusets nødstrømsanlegg.
– Her er det tenkt helhetlig. Det høres enormt smart ut, sa Haga etter presentasjonen.
Statkraft varme
Den neste kandidaten som fikk presentere seg var Statkraft Varme. De kom til konkurransen med sitt prosjekt med å gjøre det enklere å få individuelle forbruksmåling for varmeforbruk i flerboligsbygg.I dag er løsningene både komplisert og kostbare. Statkraft Varme mener å ha funnet løsningen ved å benytte kunstig intellgens og maskinlæring.
– Dette er et faktisk problem som man løser med AI, sa jurymedlem Jonassen.
Eidsiva Bioenergi
To år etter at Eidsiva Bioenergi gikk seirende ut av innovasjonskonkurransen var de tilbake på scenen.De hadde med seg sitt flistørkeanlegg som ble etablert i sommer. Flisen varmes opp av energigjenvinningsanlegget og gjøre den mer effektiv til forbrenning. Ved å redusere fuktigheten i flisen øker brennverdien og skaper mer varme.
– Det er bedre å bruke lite ved enn mye ved, sa Eidsiva Bioenergis Knut Finstad.
Eidsiva Bioenergi fikk flere kritiske spørsmål fra juryen, blant annet opphavet til flisen og om det finnes andre utnyttelsesmuligheter.
– For de som har kjørt oppover i Eidsiva-land har de sett at det bare er skog, sa jurymedlem Johansen.
Publikum avgjør
På lik linje med konkurranser som Skal vi danse og Stjernekamp er juryen til innovasjonsprisen i beste fall rådgivende. Makten ligger hos publikum i salen.Juryen klarte heller ikke å lande enstemmig på hvem som burde stikke av med den gjeve vandrepokalen.
Vinneren er:
Til slutt viste avstemmingen at det var Drammen Fjernvarme som stakk av med seieren og får beholde vandrepokalen det neste året.– Det som er unikt med vårt anlegg er at vi baserer oss på sjøvarme, fra Drammensfjorden. Norge har stort behov for mer miljøvennlig energi i årene
fremover, og fjernvarme er en viktig del av denne miksen, sier Haugen til Drammens Tidende etter seieren.