Vinn – vinn for plastsøppel-dugnad på Sunnmøre
9. april 2019

Med god hjelp fra idrettslag, helikopterselskap, havnevesen og Tafjord Kraftvarme fjernet organisasjonen Plastfritt Hav 1,6 tonn marint avfall fra Grasøya i Ulstein kommune lørdag. Både denne- og øvrig marin avfallsplast på Sunnmøre blir omgjort til el og varme.

Bente Fiskerstrand i samfunnsorganisasjonen Plastfritt Hav, som har hele Sunnmøre som operasjonsfelt, sier til Vikebladet Vestposten at fredningsperioden på Grasøya starter 15. april, og fra da av er det forbudt å gå på land på øya – da skal fuglene ha fred til hekking.


Ryddeaksjonen på Grasøya lørdag var i samarbeid med Ålesundregionens Havnevesen som stilte med ribbåter, Nord Helikopter som fraktet avfallet gratis til Grautneset i Ålesund, Tafjord Kraftvarme og medlemmer i Valder IL.


Fjernet 32 tonnplastavfall  i fjor

I 2018 ryddet de rundt 32 tonn marint avfall ut av fjøra på Sunnmøre. Tafjord Kraftvarme på Grautneset i Ålesund sørget da for som nå at all marin plast som blir plukket opp på Sunnmøre, omdannes til el og fjernvarme.


Stor interesse 

Salgssjef Richard M. Nilsen i Tafjord Kraftvarme sier til avisen at interessen for å få være med på aksjonen på Grasøya var svært stor, og at det var elever fra Valderøya som vart plukka ut til å være med. Tre av elevene får også en tur til Grautneset, for å se hvordan avfallet blir omgjort til el og fjernvarme.

 

"Plasthvalen" vekte interessen

Plastfritt Hav er en frivillig organisasjon som blant annet samarbeider med Runde Miljøsenter. Organisasjonen ble startet for to år siden da  en hval rant inn  på land ved Sotra, som viste seg å være full av plast.

Kilde: Vikebladet VestfossenRichard Nilsen, Irene Vik og Ruth Braute i Tafjord Kraftvarme AS var blant de mange som deltok på dugnaden. Foto: Plastfritt hav
KALENDER