Energiprofessor: Politikerne ødelegger gullegg
2. april 2019

Skiftende avgifter og ikke minst regjeringens forsyningsstrategi rører ved fundamentet i det danske fjernvarmesystemet, som er et gullegg i dansk energipolitikk og internasjonalt etterspurt.

Det mener forsker og professor i energiplanlegging ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen.

— Danmark har for øyeblikket en rekke mekanismer i reguleringen av sektoren, for eksempel selvstendighetsprinsippet og et substitusjonsprinsipp (levering av varme til lavest mulig pris, red.). Vi har et "plikt til å bli"-prinsipp og vi hadde en tilknytningsplikt, sier han til Energiwatch.


Energiprofessoren tilføyer at det er et problem at man politisk begynner å røre ved noen grunnleggende prinsipper som fungerer som sikkerhetsnett og som har skapt tillit blant befolkningen i Danmark til fjernvarmesektoren.

Tilliten er skapt av eierskapsformen, som sikrer at det ikke må trekkes penger ut av systemet til alle mulige andre formål, påpeker han.

Brian Vad Mathiesen  forstår derfor ikke hvorfor man har vært opptatt av en ny forsyningsstrategi som kan ende opp med å gjøre det dyrere for innbyggerne.
Det er  å legge ut gift til fjernvarmebransjens suksess, sier han til avisen.

Energiprofessoren refererer til fjernvarmesektoren som både innovativ, vekstskapende, bra for samfunnsøkonomien ,og som et internasjonalt forbilde. 
 Forsker og professor i energiplanlegging ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen mener at den danske regjeringen legger ut gift til ffjernvarmebransjens suksess ved å røre ved noen grunnleggende prinsipper som fungerer som sikkerhetsnett, og som har skapt tillit blant befolkningen i Danmark til fjernvarmesektoren.
KALENDER