Haltbrekken vil ha slutt på sløsing med spillvarme
7. mars 2019

Stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV) kritiserer regjeringen for å somle med å endre byggregler, som i dag medfører sløsing av energiressursene.

—Nå må vi slutte å sløse med ressursene, sier Lars Haltbrekken til NRK.

I 2016 innførte regjeringen nye byggregler som tillot at mer av oppvarmingen i nye bygg skjer med elektrisitet. Men flertallet på Stortinget mente at regjeringens krav ikke var ambisiøse nok. Først i fjor vår sendte regjeringen ut et nytt forslag om å skjerpe kravet om alternativ oppvarming til 80 prosent.  Målet var å legge fram et nytt regelverk til nyttår, men det er ennå ikke på plass.


—Konsekvensene er at norske forbrukere og familier blir låst til å bruke mer strøm enn det de trenger, og at vi mister en god del energi som kunne vært brukt til å kutte utslipp av klimagasser, noe som haster mer enn noen gang, sier Haltbrekken til NRK.


Statssekretær Thorleif Fluer Vikre (Frp) i Kommunal- og moderniserings-departementet forklarer bakgrunnen for endringen i regelverket i 2016 :

 —I varmespørsmål er det noen rom som har behov for å holde god varme, så vil det være andre rom som ikke krever så mye varme, og for å få en riktig balansering ut fra det så var det riktig å endre kravet så det skulle bli mindre kostbart å bygge ut et varmesystem i for eksempel et rom som var lite brukt.

Ifølge statssekretæren pågår behandlingen av regelverket fortsatt:  

 — Det er fortsatt arbeid på det nye regelverket  i departementet. Det er ingenting som er avklart rundt dette ennå, sier han til NRK.

Det synes Haltbrekken ikke er bra nok.
—  Vi er utålmodige etter å ta i bruk mer fjernvarme så vi kan frigjøre strøm og kutte utslipp, sier Lars Haltbrekken.

Haltbrekkens utspill kommer etter at NRK fortalte historien om hvordan spillvarme tilsvarende behovet til 2500 leiligheter dumpes på havet i Mo i Rana, istedenfor å bli brukt.SVs Lars Haltbrekken ber regjeringen endre byggregler for å utnytte mer av spillvarmen som i dag går tapt. (Foto: SV)
KALENDER