Pangstart for dansk solfangeranlegg
3. august 2018
Fra mai har det nye solfangeranlegget i Hedenstad sørget for nesten all varme til de vel 2.000 forbrukerne i byen. Og beboerne i Hedenstad er ikke alene om å glede seg over billig og fornybar varme fra solen denne sommeren – totalt er det 107 lokale solfangeranlegg rundt omkring i Danmark.
-Det var med en vis uro at vi investerte 30 millioner kroner i solfangeranlegget, så da er det jo hyggelig å erfare at det var en god investering, sier driftsleder Torben Alex Nielsen til tvsyd.dk mens han skuer ut over marken med solpanelene. Da det er mye rimeligere å produsere solvarme enn naturgass, sparer Hedensted Fjernvarme i øyeblikket 22.000 kroner om dagen.

Og driftslederen regner også med at fjernvarmeverket i år – på grunn av de driftige solfangerne – kan halvere CO2-utslippene, som i fjor var på 6906 tonn.

11.000 kvadratmeter er fylt med solfangere. Et regnskyll i ny og ne holder dem fri for skitt, og ellers står Torben Alex' firbente ansatte for, at gresset ikke gror for høyt mellom panelene.

- Jeg skal bare sørge for at de får litt ekstra vann i denne varmen. Vi har 20 får, men det kan være at det blir behov for flere når vi utvider med flere solfangere, sier han.
For det er nemlig planer om å utvide marken med enda flere solfangere. Til høsten blir 77 nye koblet på nettet.

- Solen står og skinner like over hodene vår, og det er en ren energikilde. Det er grønn energi, når det er best, og vi tror så mye på det at vi velger å utvide, sier Torben Alex Nielsen.
I øyeblikket produserer solfangerne seks ganger så mye solvarme, som kundene egentlig bruker, og overskuddsvarmen lagres i to store tanker, som fungerer på samme måte som en termokanne.
Men som i en termokanne kan varmen ikke holdes inne ubegrenset.
- Solvarmen bør brukes innen tre til fire dager. Det er den eneste ulempen jeg kan finne ved solvarme, sier driftslederen til tvsyd.dk.


KALENDER
22 - 24 mai