Mener plastposer er mer miljøvennlige enn papirposer
23. april 2018
I forrige uke senket en matvarebutikk på Jæren prisene på papirposer for å redusere bruken av plastposer. Hensikten var å få en miljøgevinst, men ifølge fagekspert kommer papirposer dårligere ut enn plastposer i et miljøregnskap. Plastposer kan bla benyttes til el og fjernvarme.
- Papirposer høres kanskje fint og koselig ut, og mange tror det er mer miljøvennlig. Men det er faktisk helt feil. I et miljøregnskap, hvor hele livsløpet til produktet er tatt i betraktning, er det nettopp papirposer som kommer dårligst ut, sier Rudolf Meissner fagansvarlig ved renovasjonsselskapet IVAR til Jærbladet.
 
Ifølge Meissner kreves det store kraftverk til å produsere papirposer. Dessuten frigjør prosessen energi som fører med seg diverse utslipp.
- Det er en veldig krevende prosess. For å produsere papir må man bruke store mengder vann, samtidig forurenses veldig mye vann. Cellulosefabrikkene må nemlig bruke vann til å vaske fibrene, denne prosessen slipper ut mye organisk stoff, som slippes ut i havet. Det organiske stoffet brytes enkelt ned og blir mat for alger og mikroorganismer. Samtidig gjør dette at det blir mindre oksygen i havet, og fiskene får problemer med å puste, sier han.
 
-Plastposer rike på energi
- Plastposer er lettere og det bruker mindre energi å produsere. Dessuten er plastposer rike på energi og kan brukes til å produsere blant annet strøm og fjernvarme, sier Meissner videre til avisen. Og ifølge fageksperten er det  utrolig få plastposer fra Norge som havner i havet eller naturen:
- I andre land er dette et stort problem, men ikke her. Jeg tror folk er nokså miljøbevisste her, og plastposer som havner i havet kommer ikke fra nordmenn, sier han.
 
-Ikke helt svart - hvitt
Meissner understreker at det ikke er helt svart-hvitt. Papirposer har nemlig fordeler også.
- Papirposer brytes ned kjapt. Det gjør ikke plastposer. Dersom plastposer havner i naturen blir de liggende der i mange år. Papirposer er også laget av organiske materialer, noe som er bra, påpeker Rudolf Meissner til Jærbladet.
 
KALENDER
22 - 24 mai