Datasenter skal varme 10 000 leiligheter i Stockholm
12. mars 2018
DigiPlex har inngått avtale med Stockholm Exergi om leveranse av 5 MW varme, nok til å varme 10 000 leiligheter basert på overskuddsvarme fra datasenteret. 
—Samarbeidet er det første i verden hvor et datasenter som allerede er i drift og benytter seg av indirekte luftkjølingsteknologi, modifiseres for å kunne levere overskuddsvarme til fjernvarmenettet.  

Står for tre prosent av verdens elforbruk
På et globalt nivå er datasenter-industrien en stor bruker av el, med tre prosent av verdens totale elforbruk.  Da kraftsystemet i store deler av verden har et betydelig større klimautslipp enn i Sverige, betyr det også at «skyen» står for to prosent av verdens karbondioksidutslipp.

Hver gang vi enten surfer på internett, streamer en TV-serie eller benytter oss av skyen, starter en prosess i et datasenter. Dersom det er et energislukende og fossilbrensel-drevet datasenter som slipper ut overskuddsvarme i atmosfæren, så bidrar vi som individer til klimaforandringene.

-  Vi er veldig stolte over at overskuddsvarmen vi produserer kan varme opp tusentalls Stockholms-husholdninger i stedet for å gå til spille.  Digitaliseringen må støtte økt bærekraft, og partnerskapet med Stockholm Exergi (tidligere Stockholm Värme red. anm.) er et stort steg fremover, sier Gisle M. Eckhoff, administrerende direktør i DigiPlex.

Mål: Ti prosent av varmen fra datasentre
- Avtalen med DigiPlex innebærer en økt gjenvinning av overskuddsvarme, samtidig som den viser at varmegjenvinning til fjernvarmesystemet også er mulig med indirekte luftkjølingsteknologi.  Som en del i vår bestrebelse om å gjøre Stockholm fossilfri, har vi satt som mål at ti prosent av Stockholms oppvarmingsbehov skal dekkes av gjenvunnet varme fra datasentre. Dette partnerskapet er et viktig skritt på vegen, sier Anders Egelrud, administrerende direktør i Stockholm Exergi.

Nesten nitti prosent av alle bygg i Stockholm er tilknyttet fjernvarmenettet.  Den svenske hovedstaden er en av de få byene i verden hvor storskala varmegjenvinning fra datasentre er mulig.  

- Digitalisering må gå hånd i hånd med utviklingen av miljøteknologi. Da Stockholm er verdensledende innen begge disse områdene, er dette et naturlig steg å ta for byen.  Å benytte smarte teknologiske løsninger som å dra nytte av gjenvunnet datasentervarme til byens oppvarmingsbehov, er en del av miljømålet for å bli en fossilbrensel-fri by innen 2040. Jeg er fast bestemt på å gjøre Stockholm til et viktig nav for bærekraftige datasentre, sier Karin Wanngård, Finansborgarråd i Stockholm. (kilde: energinyheter.se)


KALENDER
22 - 24 mai