Energi- og miljøpris til EnergyLab Nordhavn
8. mars 2018
Demonstrasjonsprosjektet EnergyLab Nordhavn i København vil vise vegen for fremtidens intelligente energisystem. Prosjektet ble tirsdag belønnet med Danmarks Energi- & Miljøpris, tildelt av Energiforum.
Prosjektet ble etablert som en del av et byutviklingsprosjekt i kvartalet rundt Århusgade i Københavns Nordhavn, hvor det ikke bare var ambisjoner om kontorer, boliger og byrom, men også om at området skal kunne fungere som et storbylaboratorium for utvikling og demonstrasjon av fremtidens energiløsninger.

Det har utviklet seg til det EUDP-støttede forsøksprosjektet ”Energylab Nordhavn”, som har som mål å bruke kvartalet som er avsatt til  utvikling av løsninger, som vil kunne anvendes i fremtidens bæredyktige, tettbefolkede lavenergi-byer over hele verden, skriver Energy Supply.

EnergyLab Nordhavns mange aktiviteter teller bla forsøk med varmelagring i fjernvarmenettet, men også bruk av byggautomasjon som et bindeledd mellom bygg og forsyning. Det gjelder blant annet den ombygde kornsiloen, ”Frihavnstårnet”, hvor boligene i de tre øverste etasjene inngår i energisystemet som såkalte ’prosumers’, som både produserer og forbruker energi.
 
Bryter ned silotankegangen
—Det fremtidige fossilfrie energisystemet krever at vi tenker på tvers av leveranse og etterspørsel. EnergyLab Nordhavn demonstrerer hvordan man ved å integrere el og varme, energieffektive bygg og eltransport vil oppnå et intelligent energisystem, en tankegang som bryter ned de vanlige barrierene i sektoren og åpner for nye intelligente løsninger. Det er årsaken til EnergyLab Nordhavn mottar ‘Energi og miljøprisen 2018’.

EnergyLab Nordhavn bryter ned silotankegangen i energisektoren og ser leveranse, etterspørsel, bygg og byen som ett. Det skaper mulighet for intelligent bruk av energi og viser hva vi tror er de fremtidige løsningene, kommenterer Lars Thygesen, styreleder i Energiforum.

Bidrar til høy forsyningssikkerhet 
—EnergyLab Nordhavn er ekstremt glad for å motta denne utmerkelsen. Det​ sa prosjektdirektøren for EnergyLab Christoffer Greisen, etter å ha mottatt prisen, og fortsatte:
—En stor andel fornybar energi i vårt energisystem krever at vi kommer opp med nye løsninger hvor teknologi, data og systemer samhandler på tvers av sektorene og organisasjonene. Disse nye løsningene med alt de inkluderer, er testet i EnergyLab Nordhavn hvor energiselskaper, industri, myndigheter og et universitet jobber tett sammen for å demonstrere løsningene i praksis, og vise hvordan løsningene bidrar til å opprettholde en høy forsyningssikkerhet, også i fremtidige energisystemer. Vi er derfor veldig stolte over å motta Energi & miljøprisen under Danske Energiforum 2018, sa prosjektdirektør Christoffer Greisen, ifølge prosjektets nettsider energylab.dk
 


Kilde foto: energylabnordhavn.dk
KALENDER
22 - 24 mai