Vant internasjonal fjernvarmepris for første fjernvarmeferge i linjetrafikk
25. oktober 2017
Göteborg Energi gikk seirende ut av konkurransen Global District Energy Climate Award i Qatar i klassen "Out of the box"Etter at Stena Danica i mange år har ligget ved kai  i Göteborg med dieseldrevne kjeler for å holde fergen varm, kunne de takket være samarbeidet med  Göteborg Energi gå over til fjernvarme i desember 2014. 
- Å få denne prisen er en stor ære og en stor anerkjennelse.  Tilknytningen av Stena Danica til fjernvarmenettet viser hvordan vi kan bidra til miljøvennlig båttrafikk i fremtiden ved å kombinere logistikk med industri og boligområder, i sentrale områder. Med disse synergiene kan vi bygge den moderne bærekraftige byen Göteborg, og som nå har svart belte i fjernvarme, kommenterte Jonas Cognel, Senior Programme Manager, fra prosjektet Celsius og Göteborg Energi.

Selskapets banebrytende demonstrasjonsprosjekt med fjernvarme til Stena Danica er en del av EU-prosjektet Smart Cities Celsius. Etter at Stena Danica i mange år har ligget ved kai midt i Göteborg med dieseldrevne kjeler for å holde fergen varm, kunne de takket være samarbeidet med  Göteborg Energi gå over til fjernvarme i desember 2014. Tidligere var det også fartøy som ble varmet med fjernvarme, men Stena Danica ble det første som forlater land med jevne mellomrom. Byttingen fra diesel til fjernvarme beregnes å redusere de årlige utslippene med 500 tonn karbondioksid, som tilsvarer årlig utslipp av 256 biler. 

Her kan du lese mer om detaljene i prosjektet.

Øvrige vinnere av Global District Energy Climate Awards:
I kategorien "Emerging market", prises selskaper som fremgangsrikt lykkes å etablere et fjernvarmesystem i et land som ennå ikke har noe utbygd fjernvarme. Vinner ble Torrelago District Heating, i Laguna de Dueri i Spania.

Kategorien "Expansion" ble vunnet av Tartu DHC System, fra Tartu i Estland, for sin ekspansjon til et nytt område eller en ny sektor.  Selskapet har integrert energi i systemet, innført smarte målere, fått nye kunder og utviklet det første fjernkjølingsnettet i Baltikum og østre Europa.

I kategorien "Modernisation" kom vinneren også fra Baltikum, nærmere bestemt fra Salaspils i Litauen. Selskapet Salaspils Siltums har fra 2010 økt energieffektiviteten, diversifisert  brenselforbruket og introdusert ny teknologi.

Og som nevnt i egen artikkel vant Lusial City District Cooling, fra vertslandet Qatar prisen i kategorien ""New scheme" for å realisere et høyeffektivt fjernkjølingssystem. Når konvensjonelle kjøleanlegg erstattes med kaldt vann, blir energibesparingen 35 - 45 prosent.

Les mer om prosjektene på konferansens webplass
, der det også er bilder fra konferansen og prisutdelingen. (kilde: energiforetagen.se)


Göteborg Energi vant tirsdag den internasjonale fjernvarmeprisen Global District Energy Climate Award i kategorien "Out of the box", for å ha sørget for at Stena Danica varmes med fornybar fjernvarme i stedet for diesel når den ligger ved kai. (Foto: Göteborg Energi)
KALENDER
22 - 24 mai