Fjernkjøling stadig viktigere – også i Qatar
25. oktober 2017
Lusail City District Cooling i Qatar ble tirsdag kåret til vinner i ”Global District Energy Climate Award” i kategorien ”New Scheme”. Fjernkjølingssystemet til selskapet vil bli et av de største i verden, og gi energibesparelser på opptil 45 prosent, som medfører reduserte karbondioksidutslipp på 520 000 tonn per år.
Fjernkjølingssystemet til Lusail District Cooling er utviklet og blir levert av leverandør-selskapet Marafeq Qatar, med omfattende og langsiktig støtte av Devcco, et svensk selskap som er spesialist på prosjekt- og forretningsutvikling innen energisektoren.

Reduserer utslipp og energiforbruk

Fjernkjøling er en teknologi der sentralt produsert kaldt vann distribueres til flere bygg for air-condition og andre kjøleformål. Generelle fordeler er storskala energieffektivitet og betydelig reduserte klimagassutslipp.

Prisen ble delt ut i Doha, Qatar i forbindelse med den internasjonale fjernkjøling- og fjernvarmekonferansen som avholdes 24.-25.oktober.  Sverige var representert med ambassadøren i Qatar, Ewa Polano, og Devcco var representert med Pär Dalin og Eric Lindström.

Arrangert for femte gang

Utmerkelsen Global District Energy Climate Awards ble i år utdelt for femte gang. Initiativet til utmerkelsen kommer fra IEA (International Energy Agency), FNs klimafond, Euroheat & Power og IDEA (The International District Energy Association).Det er også disse institusjonene som bedømmer de ulike bidragene og som har utpekt vinnerne som ble presentert ved den internasjonale konkurransen i Doha, Qatar.
Lusail City District Cooling gikk seirende ut av konkurransen for å forsyne den progressive og toppmoderne byutviklingen i Lusail City med fjernkjøling med den høyeste internasjonale standarden.

Fjernkjølingen i Lusail City vil levere kaldt vann i et lukket distribusjonsnett til kunder med et samlet behov på 1800 megawatt termisk energi, som gjør det til et av verdens største kjølesystemer.  Distribusjonsnettverket er i dag nesten helt utbygd. Og systemet leverer fjernkjøling fra to sentrale produksjonsanlegg.

Fjernkjøling i Lusail er utviklet og leveres av Marafeq Qatar, som ble etablert i mars 2009 og som har spesialisert seg på å levere komplette systemer og tjenester innen blant annet energi, kommunikasjon og vann- og avløp til eiendomsutbyggere innen ulike områder. (energinyheter.se)


Prisen ble tildelt Lusail District Cooling i Doha i Qatar i forbindelse med den internasjonale fjernkjøling- og fjernvarmekonferansen den 24.-25 oktober 2017.
KALENDER
22 - 24 mai