Konstruksjonsfeil på bukserør årsaken til vannlekkasjen i Tromsø
9. mai 2017

Den 22. februar boblet det kokende vann fra Kvitebjørn Varmes fjernvarmeanlegg ut i Storgata i Tromsø. Nå viser undersøkelser foretatt av Kvitebjørn Varme, DnV GL og Norsk Energi at det er en konstruksjonsfeil på et bukserør som var årsaken. Repara-sjonene, som er planlagt ferdig 1. juli, vil koste mellom sju og åtte millioner kroner.

– Det er deler som er blitt feilprodusert hos en underleverandør, og de har påtatt seg skylden. Det er konstruksjonsfeil når det kommer til materialkvalitet, sier fungerende daglig leder i Kvitebjørn Varme, Espen Aubert, til iTromsø.
Navnet på underleverandøren vil ikke Aubert gå ut med.

I Storgata finnes det fire overganger til fjernvarmenettet. Over hver av disse er det en betongplate, noe som sørget for at vannspruten ble dempet da lekkasjen oppsto.
Daglig leder i Kvitebjørn Varme, Trude Ørpetvedt, fortalte til iTromsø i februar at fjernvarmeanlegget hadde blitt forsiktig innkjørt siden jul, med moderat trykk og temperatur gjennom Storgata. To dager før lekkasjen ble trykket og temperaturen økt til 90–100 grader og 14 bar trykk. Anlegget var bygget for å tåle 120 grader og 25 bar trykk.

Ørpetvedt uttalte allerede da at det var mulighet for at alle de fire overgangene måtte graves opp og erstattes med nye.
– Vi må erstatte disse overgangene. Det er litt uklart hvor lang tid det vil ta, men vi anslår at hvert punkt tar ei uke, sier Aubert, som tror arbeidet vil være ferdig innen 1. juli.

Prislappen på det hele kommer på mellom syv og åtte millioner kroner.
– For vår del er det en forsikringssak, men det er jo en kjedelig hendelse for oss. Samtidig er det ikke noe vi kunne gjort bedre rundt dette. Det var en produksjonsfeil som var vanskelig å oppdage, sier Aubert til ITromsø.
 KALENDER