Systemskifte
18. desember 2009

Inspirert av at man forsøker å komme fram til noe i Bella Center, har det danske kongehuset besluttet å redusere sine årlige CO2-utslipp med 35 prosent, eller 150 tonn. Det høres mye ut for et ektepar i moden alder, men det inkluderer også el- og bensinforbruket.

Dronning Margrethe og hennes Prins Henrik har to store hus, pluss et sommerhus, og mye av målene skal nås ved å bytte ut boligenes fjernvarmesystem. Både Amalienborg i København, Fredensborg slott på Nord-Jylland og herregården Marselisborg sør for Århus skal få helt nye anlegg. I løpet av 2010 skal gamle rør, radiatorer, termostater og vanntanker byttes ut.

Københavns Energi står for arbeidet på slottet mens Bravida tar seg av residensene på landet. Solcelleanlegget på Fredensborg har imidlertid fått klager fra naboene og hybridbil blir ikke snakk om. Den gamle Rolls Royce´n blir værende.

Fjernvarme også for verdens ledere
Uansett hvordan det går med klimaavtalen i dag kan også flere av verdens ledere feire jul i fjernvarmede hus når de har forlatt forhandlingslokalene. Som eksempel har både Kreml i Moskva, Det hvite hus i Washington og statsministerboligen i Downing Street 10 innlagt fjernvarme, skriver Morten Valestrand på Svensk Fjärrvärmes hjemmeside.
 KALENDER