Søviknes trolig ny olje- og energiminister
19. desember 2016
Ifølge flere medier søndag er Frp-statsrådene Tord Lien og Anders Anundsen  på veg ut av regjeringen. Terje Søviknes (47) ordfører i Os kommune siden 1999, tar sannsynligvis over jobben som olje- og energiminister, og Per-Willy Amundsen, statssekretær i KMD antas å bli utnevnt til ny justisminister i statsråd tirsdag.
Terje Søviknes er utdannet akva-ingeniør fra Bergen ingeniørhøgskole og økonom fra Norges handelshøyskole. I tillegg var han en av de første sjarkfiskerne som startet fiske av leppefisk til oppdrettsnæringen. 

Han viste ifølge Os kommunes nettsider tidlig interesse for politikk, og engasjerte seg i Fremskrittspartiet allerede som elev ved Os gymnas i 1985.

Siden 1999 har han vært heltidsengasjert i politikken som ordfører i Os kommune og fylkespolitiker i Hordaland fylkesting. I perioden 1997-2001 var han også 1. vararepresentant til Stortinget for Hordaland Frp.

I 2001 måtte han trekke seg fra alle rikspolitiske verv etter at det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en 16-åring under et landsmøte for Fremskrittspartiets Ungdom.
På denne tiden var han vurdert som en aktuell lederkandidat i Frp.

For bompenger
Frp- politikeren har tidligere blitt kritisert for å ha støttet forslag til bompenger, noe som er i strid med partiets linje. Bompengestriden internt i Fremskrittspartiet ble en real personkamp. Flere fylkeslag jobbet på spreng for at Os-ordføreren ikke skulle bli valg inn i sentralstyret.

I 2010 prøvde han å bli valgt inn i sentralstyret, men tapte mot Bård Hoksrud som satt i Stortingets samferdselskomite.
Bompengestriden internt i Fremskrittspartiet ble en real personkamp. Flere fylkeslag jobbet på spreng for at Os-ordføreren ikke skulle bli valg inn i sentralstyret.

I 2013 gjorde han comeback i rikspolitikken og ble fast medlem i Frps sentralstyre.

- Ny giv
– Det betyr masse for partiet og Hordaland dersom vi får en av våre dyktigste folk inn i en så sentral post. Jeg tror det kan gi en ny giv for Vestlandet, sier stortingsrepresentant Helge Andre Njåstad til bt.no.

Den tidligere ordføreren i Austevoll kjenner Søviknes godt, og er ikke overrasket over at han nå blir statsråd.
– Jeg har alltid sett på ham som en rikspolitiker. Han har jo sittet i sentralstyret, og vært en viktig person for partiet også på landsnivå. Så det er en liten myte at dette er et comeback for ham. Han har alltid vært der.
 


Terje Søviknes, ordfører i Os kommune, vil ifølge flere medier bli utnevnt til olje- og energiminister i ekstraordinært statsråd tirsdag. foto: Frp media
KALENDER
22 - 24 mai