Filterproblemer for Keiseren i Bodø
22. november 2016

Etter planen skulle fjernvarmesentralen Keiseren starte opp høstproduksjonen basert på biobrensel i midten av august. Ødelagte filtre medførte imidlertid at varme-produksjonen frem til i forrige uke har har vært basert på el- og gasskjeler. Ifølge direktør Helge E.W. Albertsen i BE Varme har kundene ikke vært skadelidende.

-Vi hadde planlagt å starte opp igjen i midten av august. Men det gikk ikke som planlagt siden vi fikk problemer med noen filtre. Av HMS-årsaker bestemte vi oss for å stenge ned biokjelen til vi hadde fått nye filtre på plass. Dette har blant annet med utslippsverdiene på anlegget å gjøre. Vi har strenge utslippskrav å forholde oss til, og en videre drift av kjelen var ikke forsvarlig inntil feilen var utbedret, sier  Helge E. W. Albertsen  til Bodø Nu. 

Albertsen bekrefter at det ikke er normalt at de skal behøve å skifte disse filtrene etter bare ni måneders drift. 

-Nei, filtrene skal ikke gå fulle. Årsaken til at de måtte skiftes, er sammensatt. Det har blant annet med at det har vært for lav temperatur i filtrene, og kalkinnholdet i utslippene å gjøre. Normalt skal de skiftes ut hvert femte år. De er nå renset, og vi startet opp Keiseren igjen for halvannen uke siden. Vi er i full drift igjen, og foreløpig ser det bra ut. Vi overvåker situasjonen nøye. 

Men hvordan har dere levert fjernvarme, når bioanlegget har vært ute av drift? 

-Vi har to gasskjeler og en elektrisk kjele som har vært i drift som backup. Så alle kundene har fått den varmen de har krav på. Strøm til elkjelen får vi jo delvis fra norsk vannkraft, men ellers har jeg ingen mulighet til å spore hvor strømmen vi bruker kommer fra, sier Albertsen til Bodø.nu. 

KALENDER