Åpnet Gjøviks viktigste klimatiltak
30. september 2015
Smilene satt løst da Eidsiva Bioenergi onsdag offisielt åpnet sin nye energisentral i Kallerudlia i Gjøvik. Sentralen er allerede godt i gang med å forsyne mjøsbyen med fornybar varme.
- Det er har vært en lang prosess, men nå er vi her. Og det er vi stolte av, sa administrerende direktør i Eidsiva Bioenergi John Marius Lynne, før han inviterte alle de frammøtte gjestene til en omvisning i varmesentralen.

Foto: Eidsvia Bioenergi
Fyrte opp bålpanne
Det har vært arbeidet for å få på plass fjernvarme i Gjøvik siden 90-tallet, så gleden er stor blant de mange involverte i prosjektet.

- Anlegget er det desidert fremste miljø og klimatiltaket på Gjøvik i nyere tid, mener rådmann Magnus Mathisen, som sammen med Lynne og Eidsivas konsernsjef Øistein Andresen sto for den formelle åpningen ved å fyre opp en symbolsk bålpanne med flis.

Den fornybare varmen som produseres er basert på returflis fra lokale gjenvinningsstasjoner og byggeplasser.

- Det var derfor naturlig at anlegget skulle åpnes med opptenning av flisstikker i ei bålpanne, og ikke snorklipping, sier Lynne.

I kalde perioder brukes i tillegg bioolje for å sørge for tilstrekkelig varme.

Fjernvarmen erstatter blant annet urensede utslipp rett over hustak fra mer enn 50 fossile oljefyringsanlegg. Også røykgassen fra anlegget renses i et avansert røykgassrenseanlegg.

Trevirket som brukes  har vært i bruk en årrekke som byggemateriale, og avslutter sin livssyklus ved å bli brukt til å produsere varme. Denne flisen kan ikke brukes til annet enn å produsere energi. Fram til anlegget i Kallerudlia kom på plass, ble denne ressursen sendt ut av regionen.

-Topp moderne anlegg
Konserndirektør Øistein Andresen i Eidsiva er meget godt fornøyd med det nye anlegget.

-Vi har fått et topp moderne anlegg, konstaterte han etter omvisningen.
Eidisva Bioenergi leverer nå varme ti forskjellige steder i innlandet, med stort sett forskjellige former for bioenergi som kilde.

- Skogsressursene er innlandets gull. Bioenergi er blitt viktig for Eidsiva, og ikke bare viktig men en betydelig del av vår virksomhet med rundt ti prosent av den samlede energiproduksjonen i konsernet, sa Andresen.

Anlegget i Gjøvik vil ved full drift produsere rundt 70 GWh med varme, og bidrar til at Eidsiva Bioenergi nå er landets tredje største fjernvarmeselskap med et salg på rundt 400 GWh.

Rådmannen i Gjøvik gir honnør til Eidisva for å satse lokalt.
- Vi er veldig glade for at Eidsiva investerer i Gjøvik kommune, sier Mathisen.Bjørn Rolljordet i Eidsiva Bioenergi viser fram brennkammeret i selskapets nye energisentral i Kallerudlia i Gjøvik. Sentralen, som ble åpnet onsdag, forsyner mjøsbyen med fornybar energi. (Foto: Trygve Mellvang-Berg /Norsk Fjernvarme)
KALENDER