Valgte fjernvarme istedenfor "olja"
30. desember 2014
Nyutdannede sivilingeniører som før hadde oljeindustrien som førstevalg, velger nå annerledes. I oljehovedstaden Stavanger opplever energiselskapet Lyse at ingeniørene står i kø, skriver Stavanger Aftenblad.

25-år gamle Marie Folstad er blant dem som har tatt konsekvensen av nye tider i energisektoren i Norge.

– De fleste studievenninnene mine fra Stavanger på NTNU valgte oljeselskaper, og flere jobber i dag i oljebransjen. For meg var det mer interessant med fornybar energi, sier Folstad til Stavanger Aftenblad.

Den unge sivilingeniøren fikk jobb i Lyses selskap for nye energiformer, Lyse Neo, i august.

Folstad arbeider med utbygging av fjernvarme og fjernkjøling i Sandnes og Stavanger. Det gjør også kollega Sindre Tjøstheim, som startet i samme selskap for fire år siden.

– Jeg luktet litt på oljesektoren, men valgte Lyse av to grunner: Arbeidsoppgavene virker spennende og relevante i forhold til studiene. Dessuten er jeg opptatt av samfunn og miljøspørsmål, sier Sindre Tjøstheim som opprinnelig er karmøybu.


Kaprer talenter
Både Folstad og Tjøstheim mener en karrierevei innen fornybar energi er sikrere og mer fremtidsrettet enn å gå inn i oljebransjen.  Folstad, som hadde erfaring fra tre år med sommerjobbing i Lyse før hun fikk fast jobb, sammenligner seg med studievenninner som nå jobber i Shell.

– De har fått traineejobber, og startlønnen der er ganske lik den jeg har her. Mens jeg føler jeg har en trygg jobb, forteller de at det snakkes i gangene om dårligere tider i oljesektoren. Da jeg hadde sommerjobb her, opplevde jeg veldig trivelige og jordnære kolleger. For meg var trivsel viktigere enn lønnen. Dessuten får man ganske tidlig mer ansvar og muligheten til å være prosjektleder, sier Folstad.

HR-direktør Marita Nesvik i Lyse sier Folstad og Tjøstheim er representanter for en ny tid i oljehovedstaden. Tidligere slet Lyse i kampen mot oljeselskaper med langt større økonomiske muskler og konsernet hadde problemer med å få tak i ingeniører.

Nå er det hele snudd. Vi har sett en stadig økning av antallet søkere de siste årene, men i 2014 har det virkelig tatt av. Vi har også søkere som kommer fra oljebransjen, sier hun.

Lyse-konsernet skal investere 15 milliarder kroner den neste tiden og trenger 200 nye medarbeidere i løpet av 2015. Det kommer i tillegg til 157 nye medarbeidere hittil i år.

– Og enda noen til skal på plass før nyttår, legger hun til.

Gryende uro i Statoil
Utviklingen får også konsekvenser for oljebransjen. Personaldirektør Magne Andre Hovden i Statoil har tidligere ikke lagt skjul på at han kjenner en viss uro for om Statoil ville bli det foretrukne selskapet for morgendagens unge.

– Statoil har vært den mest attraktive arbeidsplassen i mange år. Det viser flere målinger, og det gjør oss stolte. Men holdninger hos de unge og i samfunnet for øvrig er i endring. Klimaspørsmål er store utfordringer framover. Vil Statoil være nok interessant for de unge framover? Jeg har bekymringer, selv om tegnene ikke er så tydelige ennå, sa Hovden under «teacher’s day» på oljekonferansen ONS Young i august.Nyutdannede sivilingeniører står i kø for å jobbe med fjernvarme og fornybar energi i oljehovedstaden Stavanger, skriver Stavanger Aftenblad. (Faksimilie fra Stavanger Aftenblad)
KALENDER