Entreprenører velger fjernvarme til byggeplasser i Hønefoss
11. januar 2018
En ny miljøtrend har fått fotfeste i et hurtigvoksende Hønefoss. Alle de tre siste, store byggeprosjektene i sentrum av byen bruker nå fjernvarme også i byggeperioden.
Byggeplasser med fjernvarme i Hønefoss:

Nye Hønefoss Barneskole Benterud
Entreprenør: Hent AS
Bygget er på cirka 8.878 kvadratmeter, og vil huse 550 elever ved ferdigstillelse. I tillegg til ny skole bygges flerbrukshall, nærmiljøanlegg og egen avdeling med fleksible spesialpedagogiske løsninger.Brutorget – Kombinert leilighets- og næringsbygg

Entreprenør: BetonmastHære/ Tronrud Eiendom
Brutorget består av to bygg med 53 selveierleiligheter og næring midt i hjertet av Hønefoss.


Glatved – Leilighetsbygg
Entreprenør: Mesterbygg Ringerike AS.
Gladtved består av 22 leiligheter på nordsiden av Hønefoss.

– Det er gledelig å se en ny trend hvor utbyggerne nå velger fjernvarme til oppvarming også i byggeperioden, sier markedssjef Gudbrand Bergsund i Vardar Varme.

Han tror tiden hvor nye miljøbygg ble bygget med fossil varme og tørk på byggeplassen nå endelig kan være forbi.

– Vi har jobbet aktivt for å gjøre utbyggere og entreprenører klar over fordelene med å få fjernvarme tidlig inn i byggeprosessen, slik at man kan bruke rør og kundesentral, som skal forsynet bygget framover, til byggevarme.

Stort utslippsproblem

Miljøgevinstene ved å erstatte fossil olje og gass med fjernvarme på byggeplassene er store. En DNV GL-rapport, som Energi Norge, Enova og Norsk Fjernvarme står bak, viser at landets byggeplasser er et like stort utslippsproblem som bruk av oljefyr i eksisterende bygninger.

Mens det sistnevnte blir forbudt fra 2020, er det ingen restriksjoner på byggeplassene.

– Klimadepartementet er nå i gang med å utrede om også byggeplassene skal omfattes av oljefyrforbudet, noe som i så fall vil sende et sterkt signal til markedet, sier kommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme.

Sikkert og prisgunstig

Samtidig er det ikke bare klimagevinsten som gjør at fjernvarme på byggeplassene brer om seg.

– Et bygg under oppføring bruker mye energi til tørking og oppvarming, og med fjernvarme reduserer man en stor del av utslippene fra byggeplassen. Når fjernvarme da i tillegg gir økt sikkerhet og er konkurransedyktig på pris har stadig flere blitt klar over denne muligheten, sier Bergsund. Nye Hønefoss Barneskole Benterud er blant prosjektene som bruker miljøvennlig fjernvarme på byggeplassen. (Foto: Vardar Varme)
KALENDER
22 - 24 mai