Stortinget ber regjeringen endre byggteknisk forskrift
11. mai 2016
Store bygg må kunne dekke minst 60 prosent av varmebehovet med annet enn elektrisitet og bygg må utstyres med vannbåren varme der kommuner har vedtatt tilknytningsplikt til fjernvarme, vedtok Stortinget tirsdag ettermiddag.
– Dette er et veldig gledelig vedtak som gir regjeringen en klar marsjordre, sier kommunikasjonssjef Trygve Mellvang-Berg i Norsk Fjernvarme.

Vedtaket kommer etter at regjeringen ved nyttår innførte en ny byggteknisk forskrift, hvor krav til energiforsyning i bygg var fjernet og krav til energifleksibilitet i byggene vannet ut.

Stortingssaken ble drevet fram av et såkalt representantforslag fra Venstre og SV, som ble utgangspunktet for et kompromiss også KrF, Sp og Arbeiderpartiet kunne stille seg bak. 

– Fordel for boligkjøpere

Lederen av energi- og miljøkomiteen på Stortinget, Ola Elvestuen (V), er godt fornøyd med at et flertall kom på plass.

– Vi har hele tiden vært opptatt av at vi ikke skal ta et steg tilbake, ikke bare i forhold til bruk av direktevirkende elektrisitet, men også i forhold til krav til utbygger. Det er også et viktig vedtak for å kunne videreføre den systematiske jobbingen til byggesektoren. Det er fordel for boligkjøperne at vi har miljøvennlige utbyggere som velger innebygde fleksible varmesystemer når de bygger, sier Elvestuen til Norsk VVS.

Det opprinnelige forslaget ønsket å videreføre arealgrensen for kravene på 500 kvadratmeter, men det fikk ikke flertall.

– At Stortinget vil ha en "lokaldemokratiparagraf" for bygg i områder med tilknytningsplikt for fjernvarme er derfor svært viktig. Det betyr at arealgrensen kommunen setter for tilknytningsplikten vil bestemme hvilke bygg som må bygges med vannbåren varme, sier Mellvang-Berg.


– Kjempestor seier
Norsk Fjernvarme har sammen med en rekke organisasjoner som Norsk Varmepumpeforening (NOVAP), Rørentreprenørene, Naturvernforbundet, Bellona og Zero arbeidet for å få fram hvorfor det er nødvendig med krav til vannbåren varme i bygg. Vedtaket tirsdag ble derfor tatt godt imot i mange leire.

– Dette er en kjempestor seier for alle som det siste halvannet året har jobbet med å sikre fleksible varmesystemer og bruk av varmepumper, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i NOVAP til Norsk VVS.

Varsler ny høring
I debatten før vedtaket i Stortinget spurte Ap-representanten Stine Renate Håheim kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) om hvordan regjeringen nå ville følge opp regelendringene i som stortingsflertallet ønsker.

– Disse forslagene krever forskriftsendring og vil derfor bli sendt ut på høring, svarte Sanner.

Både Sanner og representantene for regjeringspartiet Høyre og Frp viste til tall fra OBOS og Boligprodusentene om at kravene som vedtatt vil gi økte kostnader for unge boliggkjøpere. Det er en virkelighetsforståelse stortingsflertallet ikke er enig i.

– OBOS mener at en kan spare 60.000 kr i byggekostnader for en leilighet ved å få mulighet til basere seg på elektriske oppvarmingsløsninger. Komitélederen opererte med et tall på 100.000 kr. Andre mener de reelle ekstrakostnadene er langt lavere. Norsk Fjernvarme mener at nyutviklede løsninger vil være i størrelsesorden 8.000 kr. Det er et helt annet tall, konstaterte Senterpartiets Heidi Greni i stortingsdebatten.

– Skittent spill

Mellvang-Berg mener det er svært uheldig at "worst case"-scenarier fra Boligprodusentene ser ut til å forme regjeringens politikk på dette området.

– Eksempelet vi har vist til er fra Kristiansand, hvor Agder Energi Varme har utviklet et system sammen med LK Systems som effektivt henter varme fra tappevann til vannbåren varme i leiligheter. 8.000 kroner ekstra er forsvinnende lite for en forsikring mot høye energikostnader, men tydeligvis noe enkelte boligprodusenter ikke vil gi kundene sine, sier Mellvang-Berg.

Hagemoen er også svært kritisk til hvordan kostnadstall fra byggebransjen er spilt inn - uten offentlig tilgjengelig dokumentasjon.

– Jeg syns det vi har sett fra Boligprodusentene bærerpreg av skittent spill. De har leflet med tall og kommet med svært nedsettende kommentarer om vår bransje, mener Hagemoen.

Men både Hagemoen og Mellvang-Berg mener det nå er på tide å se framover.

– Vi går gjerne i dialog med boligprodusenter og andre om å få fram gode, kostnadseffektive løsninger på vannbåren varme i bygg. Gode løsninger tjener alle på, sier Mellvang-Berg
 

TRYKK HER FOR REFERAT FRA HELE STORTINGSDEBATTEN OM TEK
 Regjeringen må endre de nye energikravene i byggteknisk forskrift som følge av et vedtak i Stortinget tirsdag. (Foto: Skjermdump/Stortinget)
KALENDER